adatmentés

Adatmentés fontossága

Az adatmentés az informatikában alapvető fontosságú (lenne), legyen szó akár a családi fényképekről, vagy éppen a különböző munkáinkról. Sajnos azonban sokan nem fordítanak erre kell figyelmet, csak amikor már megtörtént a baj és fontos adatok vesztek el.

Persze az adatok mentése nem feltétlenül egyszerű feladat, ugyanis nagyobb mennyiségnél (több száz gigabyte, vagy éppen több millió fájl) jelentős ideig tarthat, ráadásul rengeteg helyről, rengeteg fájlt kézzel másolgatni reménytelen.

Éppen ezért célszerű használni valamilyen szoftvert az adatok mentésére. Meglehetősen nagy kínálatból választhatjuk ki a nekünk tetszőt, mi az ingyenes Cobian Backup-ot ajánljuk. A program felülete egyszerű és áttekinthető, mentes minden felesleges elemtől.

Lehetőséget ad teljes mentésre (“Full”), illetve csak a változások (“Incremental”) mentésére is, ebben az esetben a megváltozott és új fájlokat másolja csak át. A mentéseket időzíthetjük is.

A használata nagyon egyszerű, csak létre kell hozni egy új feladatot a “Task” > “New task” menüpont használatával. Itt a “General” részben be kell állítani a mentés típusát, a “Files” részben pedig az elmentendő fájlokat, illetve a “Destination” részben azt, hogy hova mentse. Ez lehet egy partíció, pendrive, vagy akár külső winchester is. Ha időzíteni szeretnénk a mentést, akkor azt a “Schedule” részben megtehetjük.

Ezután az “OK” gombbal elmentjük, majd a mentés ikonnal (“Run the selected tasks”, balról a második kék ikon) elkezdhetjük az adatok mentését.

Nagyjából ennyi, tényleg egyszerű használni.